Questions and Answers
1. Identify five stages in the system life cycle.
Ans: Feasibility; analysis; design; implementation/
development/coding/programming; testing;
installation/implementation; maintenance;
documentation; evaluation.
2. Explain why interviews are better than
questionnaires for smaller groups of users.
Ans: The analyst can expand upon questions that have
been asked during the interview to gain further
information from the user; questionnaires take
time to create and so it is unnecessary when a small
group of users can all be interviewed.
3. State the purpose of the system specification.
Ans: To identify the hardware and software required to
operate the developed system.
4. Identify the purpose of a data flow diagram (DFD).
Ans: To show the data flows within a system
5. Identify one rule for data flows within a
level 1 DFD.
Ans: Each data flow must have a process attached to it.
A data flow cannot move directly from one external
entity to another or from one data store to another
or between an external entity and a data store
6. Describe the difference between a tick box and an
option button
Ans: A tick box allows more than one response where as
an option button only allows one response.
7. Describe the purpose of using extreme test data
Ans: To test that a validation rule accepts data that is
within the acceptable range.
8.Describe two differences between alpha and
beta testing
Ans: Alpha testing is carried out by the development team whereas beta testing is carried out by users; alpha testing is planned and structured whereas beta testing is ordinary everyday use; alpha testing uses test data whereas beta testing uses real data.
9. Explain black box testing
Ans: Tester will use input data to test part of a system
or a whole system and check the expected
results against actual results without knowing or
understanding the code inside the black box
10. Explain the importance of having a test plan
Ans: A test plan will identify all the tests that are needed
for every input, every button, every link, every
report, every screen and all other elements of a
system. The test plan will include different types
of test data including valid, invalid and extreme
so that inputs are tested to their limits. Without
this planning, important parts of testing would be
missed out and errors could be left untested. The
plan will also cover all the user’s requirements and
ensure that they are tested.
11. Identify four methods of changeover
Ans: Parallel; direct; phased; pilot
12. Describe one situation when direct changeover
would be more appropriate than parallel
changeover
Ans: If it would be too costly or take too long to input
data into both systems, then direct would be more
appropriate.
13. Describe one situation when pilot changeover would be more appropriate than phased changeover
Ans: If there are a lot of users then pilot changeover
will enable training to take place in stages rather
than all at once; If the new system is not very big
and doesn’t have features that can be separated
then pilot could be used instead of trying to phase
something that can’t be broken into parts.
14. Give three sections you would expect to find in user
documentation
Ans: Cover, contents, introduction, hardware/
software requirements, instructions, glossary,
troubleshooting, index.
15. Describe the purpose of a glossary in user
documentation
Ans: To give definitions of any technical terms used in
the user documentation.
16. Give a situation when technical documentation
would be needed.
Ans: When a system requires maintenance
17. State three elements that might be evaluated after a
system has been installed
Ans: Working relationship; efficiency of system; bugs
or errors in the system; ease of use of the system;
possible improvements to the system.
18. Give a situation when corrective maintenance
would be required.
Ans: If a bug or error is found within a system.
19. Compare and contrast evolutionary and throw
away prototyping.
Ans: Evolutionary prototyping develops each prototype
further whereas throw-away prototyping involves
disposing of the prototype. Evolutionary
prototyping involves refining user requirements
after each evolution of the prototype and
throw-away prototyping also involves refining
requirements after the prototype is developed.
Both methods involve producing a basic version of
what the user interface will look like. Both methods
involve getting feedback from the user early during
the project.
20. Describe the differences between incremental and
iterative methods of development.
Ans: With incremental development, a part of the
software is fully developed before moving on
to the next part of the software whereas with
iterative development, the phase of a system (e.g.
design) is completed before feedback is sought and
improvements made.
21. Describe joint application development.
Ans: JAD involves both users and developers working
together to develop a working prototype with the
user being able to refine the design and layout as
the development progresses. Software application
frameworks will be used to develop the prototype
and end-solution.
EXAM-STYLE QUESTIONS
1-

Ans:
2-
Ans:
3-
Ans:
4-
Ans:
5-
Ans:
6-
Ans: